divendres, 26 de maig del 2017

P5- EL NOSTRE COR

A infantil, hem après moltes parts del nostre cos per fora i estem interessats per saber com funciona per dins. Hem descobert que un dels “ motors interns” que ens permet viure és el nostre cor. Així és com els esquimals de P5 ens hem endinsat en un nou projecte molt engrescador!

QUÉ SABEM DEL NOSTRE COR?

Comencem amb una conversa d’exploració sobre què sabem del nostre cor. Per recordar que hem de respectar el torn de paraula, hem utilitzat dues titelles (una mà amb el dit aixecat i una boca divertida) que ens feien de mediadores.
L’Azahara ha començat preguntant-nos què és i què sabem del cor. Alguns esquimals deien que és una cosa de color vermell que tenim a prop del pit. Després ens ha preguntat per a què serveix, la majoria hem dit per estimar, per viure i per fer funcionar tot el cos. Fins i tot, alguns esquimals sabíem que el cor neteja la sang, caram, quin nivell!
Hem fet un dibuix inicial, havíem de dibuixar com ens imaginem que és el nostre cor. Els esquimals hem fet dibuixos molt divertits i força elaborats.


FOTOS QUÈ SABEM DEL NOSTRE COR


COM ES MOU EL NOSTRE COR? 

Durant aquesta activitat, ha estat present la música! A la sala de psicomotricitat, hem pogut experimentar el moviment del nostre cor. Hem escoltat una peça de Beethoven, Sonata Clar de Luna, i ens hem mogut per la sala al ritme d’aquesta música tranquil·la. En acabar, ens hem posat la mà al cor i hem notat el seu batec lent. Després, per parelles, hem notat el batec dels nostres companys. Amb un pandero hem representat el so del nostre batec: fort, fluix, lent o ràpid. Després, ens hem mogut a bon ritme  amb la cançó Les nits no moren mai, d'Avicii. En ha encantat i el cor ens ha bategat  molt ràpid i fort perquè hem ballat i saltat per tota la sala.
Així, tot ballant, hem sabut que el cor impulsa la sang per tot el cos, sobretot bomba sang rica amb oxigen cap als pulmons. Per això, quan estem cansats, el cor batega més de pressa. També  hem après que la mida del cor és com el nostre puny! 
 

 
COM ÉS  EL NOSTRE COR?

A la pissarra, entre tots, hem fet un escrit amb informació important: el cor és un múscul que fa que la sang circuli per tot el cos a través de les venes i té la mida del nostre propi puny.

Hem visualitzat un vídeo molt interessant per veure com el cor fa que la sang circuli per tot el cos. Tot seguit l’Azahara ens ha preparat un experiment per veure com el cor bomba la sang.

Ara ja sabem que la sang blava és la que no porta oxigen, passa pels pulmons i arriba neta al cor convertint-se en sang vermella, ara ja és rica en oxigen i és la que circularà per tot el cos.
  
Hem après molt vocabulari i  hem fet una llista de paraules noves. Tots hi hem participat.

Finalment hem situat el cor dins el nostre pit. Està a l’ esquerra!
                                       

                                               FOTOS COM ÉS EL NOSTRE COR?
 
OBSERVACIÓ D’UN COR 

Hem tingut l’oportunitat de poder experimentar amb un cor de veritat !!!
L’hem agafat, tocat i olorat! Hem notat que té una olor forta, que és tou i llefiscós. També hem vist  les quatre cavitats, i fins i tot, hem pogut veure les venes i les artèries.  Ha estat una experiència molt enriquidora.

                                                FOTOS OBSERVACIÓ D'UN COR? 


PARTS DEL COR 

Per fer aquesta activitat, ens hem organitzat per grups i tots hem col·laborat. El nostre objectiu era assenyalar i escriure les parts del cor que hem après aquests dies. També havíem d’identificar la sang neta i la sang bruta.
  
 


QUI SE’N CUIDA DEL NOSTRE COR? 

Sabem que el cor és un múscul que funciona tot sol, però també hem de mantenir-lo sa i fort. Hem fet un llistat d'aliments saludables. També hem parlat dels aliments menys saludables i que aquests els hem de prendre amb moderació.
Hem après que hi ha accions que fan que el nostre cor estigui més fort i sa. Per exemple: fer exercici, descansar i riure molt !
Tots els esquimals hem comprovat la gran varietat d’aliments saludables que portem per esmorzar: plàtan, cireres, maduixes, fruits secs...  Així segur que tindrem sempre un cor sa i molt fort!!!
        
 







QUI SE’N CUIDA DEL NOSTRE COR? 


Avui hem fet de cardiòlegs i cardiòlogues!!!

Hem pogut auscultar el cor dels nostres companys amb un estetoscopi, que és l’aparell que utilitzen metges i metgesses per sentir el batec del cor.

També hem fet un electrocardiograma a partir dels batecs del nostre cor. És una prova molt important on es registra el moviment de les aurícules i els ventricles.

Ens felicitem perquè hem estat uns bon cardiòlegs i hem fet uns electrocardiogrames fantàstics!!!

                                    
 

                                                       FOTOS ESTETOSCOPI




    
                                                FOTOS ELECTROCARDIOGRAMA  



DIBUIXEM EL NOSTRE COR 

Hem tornat a dibuixar el cor, però aquesta vegada l’hem fet amb un paper molt especial, “paper vegetal”. És un paper d’aspecte transparent i molt resistent que ens ha permès observar la diferència entre el dibuix inicial i l’últim que hem fet al poder sobreposar-lo.
Hem après moltes coses del cor mentre hem fet aquestes activitats. Ara veiem que els dibuixos finals estan fets amb més detalls i són més reals. 



                                                       FOTOS DIBUIX DEL COR


COREOGRAFIA DEL COR 

Per acabar el projecte del cor, hem fet una coreografia. Ens hem repartit papers: uns hem fet de cor que batega, uns altres hem fet de vàlvules i d’altres de sang bruta (blava) o de sang neta (vermella). Pels altaveus sonava el so del batec del cor de fons. Entre tots hem fet una simulació del funcionament del cor.


         
                                                       FOTOS COREOGRAFIA





                                              

2 comentaris:

  1. MAGRADAT MOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLAPRENDKOOOSASDELCOR
    nico

    ResponElimina
  2. MAAGRATMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLTRABALLAELCORAMLAZARA. SOFIA

    ResponElimina