divendres, 26 de maig de 2017

P4 D'ON SURTEN LES PATATES XIP?

RECORDEU LA SORTIDA QUE VAM FER ELS TIGRES AL SUPERMERCAT? 
VAM COMPRAR MOLTES COSES I VAM GAUDIR D'UN BERENAR AMB TOT EL QUE HAVÍEM COMPRAT. PERÒ… SABEU QUÈ? EN EL MOMENT DE POSAR LES PATATES AL PLAT, ELS TIGRES VAN FER UNA PREGUNTA MOLT INTERESSANT: 
"D'ON SURTEN LES PATATES XIP?"
AQUESTA PREGUNTA HA ENGEGAT UN PROCÉS D'INVESTIGACIÓ QUE ENS HA PERMÈS APRENDRE MOLTES COSES SOBRE LES PATATES XIP I EL SEU ORIGEN.  

COM PLANTAREM LES NOSTRES PATATES ?
DESPRÉS D'UNA CONVERSA SOBRE L'ORIGEN DE LES PATATES XIP, TOTS TENÍEM BASTANT CLAR QUE, ABANS D'ESTAR A LA BOTIGA, LES PATATES HAVIEN CRESCUT I SORTIT D’UNA PLANTA. ARA ELS TIGRES VOLÍEM PLANTAR PATATES PER PODER FER LES NOSTRES PRÒPIES PATATES XIP!
PERÒ… COM PODEM PLANTAR PATATES A L'ESCOLA? ALGUNS VAM DIR QUE ES NECESSITAVEN LES LLAVORS D’UNA PATATA I ALESHORES VAM DECIDIR DEMANAR UNA PATATA A LA CUINA DE L’ ESCOLA PER OBRIR-LA I TREURE DE DINS LES LLAVORS. OH! VA RESULTAR QUE DINS LA PATATA NO HI HAVIA RES DE RES!!! ALESHORES VAM OBRIR L’ORDINADOR PER BUSCAR QUÈ NECESSITÀVEM PER PODER PLANTAR PATATES. UN PAGÈS ENS HO VA ACLARIR QUASI TOT.
FINALMENT, ENS VAN PORTAR PATATES GRILLADES I ENS VAN EXPLICAR PER A QUÈ SERVEIXEN ELS GRILLS QUE FA LA PATATA. TAMBÉ VAM APRENDRE COM S’HAN DE PLANTAR.
PER A FER MÉS RIC EL NOSTRE HORT, LA MARGA I LA LAIA VAN TENIR LA IDEA DE PORTAR-NOS ESQUETXOS D'ENCIAMS. ELS ENCIAMS TENEN LES FULLES COMESTIBLES PERÒ TAMBÉ VAN PORTAR MADUIXERES, QUE TENEN FLORS QUE ACABEN FENT UN FRUIT COMESTIBLE, LES MADUIXES!

COM CUIDAREM L'HORT
TENÍEM MOLTES GANES DE PLANTAR ELS NOSTRES ALIMENTS! ABANS DE POSAR MANS A L'HORT, HAURÍEM DE SABER COM CUIDAR-LO. AMB L’ AJUDA DE LES EXPLICACIONS DE LA LAIA, DE LES RECERQUES A L'ORDINADOR, MIRANT UN LLIBRE QUE ENS VA PORTAR EN MIQUEL I FENT TROBALLES A ALTRES LLIBRES, HEM ANAT DESCOBRINT QUINES COSES HAURÍEM DE TENIR EN COMPTE PER FER-HO BÉ I OBTENIR UNA BONA COLLITA.
VAM DECIDIR TENIR ENCARREGATS PER CUIDAR L’HORT. CADA SETMANA HI HAURIA DOS ENCARREGATS PER OBSERVAR DIA A DIA EL TEMPS -SI FA SOL O SI PLOU-, I SI LA TERRA ESTAVA HUMIDA O MOLT SECA. AQUESTA INFORMACIÓ ENS AJUDARIA  A SABER SI AQUELL DIA CALDRIA REGAR O NO. A MÉS, RECOLLIRÍEM LA INFORMACIÓ DEL DIA EN UNA GRAELLA SETMANAL. CADA DIJOUS, QUAN ARRIBÉS LA LAIA, ELS ENCARREGATS LI EXPLICARIEN COM HA ANAT LA SETMANA I PASSARIEN EL CÀRREC A UNS ALTRES TIGRES.

MANS A L'HORT
PER FI VA ARRIBAR EL DIA DE POSAR MANS A L'HORT!
CADA GRUP TENIA UNES QUANTES PATATES GRILLADES, ELS ESQUETXOS D'ENCIAMS I UNA MADUIXERA. ABANS DE TOT, TAMBÉ VAM PREPARAR I NETEJAR LA TERRA PER A PODER PLANTAR. QUINA IL·LUSIÓ PODER VEURE COM TOT ANIRIA CREIXENT!
FEM UN PLANTER 
ENS HAVÍEM QUEDAT AMB GANES DE PLANTAR ALGUNA LLAVOR. LA LAIA I LA MARGA VAN ESTAR PENSANT QUÈ PODRIEN FER PER PLANTAR-NE ALGUNA... EUREKA! I SI PLANTÀVEM LLAVORS DE MONGETA SECA EN POTS PETITS DE VIDRE? AIXÍ PODRÍEM OBSERVAR COM CREIXIEN LES ARRELS I LES PRIMERES FULLES -COTILEDÓ-, TOTS HAURÍEM DE FER-NOS CÀRREC CADA DIA DE CUIDAR EL NOSTRE PETIT PLANTER... I QUAN EL PLANTER NECESSITÉS SER TRASPLANTAT AL TERRA, PER TENIR MÉS ENERGIA I POTSER CRÉIXER FINS ARRIBAR A FER UNA MONGETERA, ENS L' EMPORTARÍEM A CASA! 
LES MADUIXES ESTAN A PUNT!
POC A POC, EL NOSTRE HORT ANAVA CREIXENT.
LES MADUIXERES VAN TRANSFORMANT LES FLORS EN MADUIXES. QUINA SORPRESA! HEM VIST QUE JA ESTAVEN MADURES PERQUÈ ESTAVEN MOLT VERMELLES. PER FI HA ARRIBAT EL MOMENT DE COLLIR-LES  I FER-NE UN TASTET!
MMM… BONÍSSIMES!!!
A RECOLLIR ENCIAMS!
CADA VEGADA SURTEN MÉS FULLES D’ ENCIAM. ESTAN ENORMES. AVIAT ARRIBARÀ EL MOMENT DE COLLIR-LOS. HEM PENSAT QUE ENS FARIA MOLTA IL·LUSIÓ QUE A CASA TAMBÉ LES POGUESSIN TASTAR. AIXÍ QUE UN COP ELS HEM COLLIT DE L' HORT, HEM TRIAT UNES QUANTES FULLES PER POSAR-LES EN BOSSES. AIXÍ CADA TIGRE S'HA ENDUT UNA BOSSA A CASA. 
JA PODEM FER UNA AMANIDA O TAMBÉ UNA CREMA D'ENCIAM PER SOPAR A CASA ! PERÒ...I LES PATATES?
 ELS DIES PASSAVEN I LA PATATERA ANAVA CREIXENT PERÒ NO ES VEIA CAP PATATA PER ENLLOC. ELS TIGRES ESTÀVEM PREOCUPATS. COM PODRÍEM SABER SI LA NOSTRA PLANTACIÓ ANAVA BÉ?
UN DIA LA LAIA VA DECIDIR EXPLICAR-NOS UN CONTE. AVIAT ENTENDRÍEM  PER QUÈ NO VÈIEM CAP PATATA! ENS VA EXPLICAR QUE LES PLANTES FAN  ARRELS. LES ARRELS SERVEIXEN PER ABSORBIR L'AIGUA I LES SUBSTÀNCIES MINERALS DEL SÒL I AIXÍ CRÉIXER MOLT. QUAN SURTEN LES FULLES I LA FLOR DE LA PATATERA ES PANSEIX, LES PATATES JA ESTAN LLESTES PER SER COLLIDES. EL PAGÈS DEL CONTE RECOLLIA LES PATATES DEL SEU HORT PER DUR-LES A UNA FÀBRICA ON FARIEN...PATATES XIP!
ENS HEM QUEDAT BOCABADATS MIRANT UN VÍDEO ON ES VEIA COM NETEGEN LES PATATES A LA FÀBRICA, COM LES TALLEN, LES FREGEIXEN I LES POSEN EN BOSSES PER PORTAR-LES A LES BOTIGUES. QUINA SORPRESA! 


TAMBÉ HEM CONEGUT LA HISTÒRIA D'UN CAMPEROL MOLT ESPAVILAT QUE VA ENGANXAR  A UN  DIABLE. L'ASTÚCIA DEL CAMPEROL ENS VA SORPRENDRE.
NO ENS IMAGINÀVEM QUE ACONSEGUIRIA ENGANYAR AL DIABLE D'AQUELLA MANERA! 
CONTE "EL CAMPEROL I EL DIABLE"


PER FI! A RECOLLIR PATATES!!!
FINALMENT VA ARRIBAR EL DIA EN QUÈ VAM DESCOBRIR FLORETES A LES PATATERES. AIXÒ VOLIA DIR QUE POTSER PODRÍEM COMENÇAR A GRATAR EL TERRA PER VEURE SI APAREIXIA ALGUNA PATATA PREPARADA. 
TOTS ELS TIGRES ESTÀVEM BEN EMOCIONATS! QUINA COLLITA! 

DANSEM!

FINS I TOT HEM DANSAT COM SI FÓSSIM PATATES SOTA TERRA. ENS HEM AMAGAT SOTA UNA TELA, COM SI ESTIGUÉSSIM SOTA TERRA, I A MIDA  QUE SONAVA LA MÚSICA, HEM EXPRESSAT AMB EL NOSTRE COS COM ANÀVEM CREIXENT. FINS I TOT HEM FET SORTIR LA NOSTRA FLOR MOVENT UN MOCADOR AMAGAT. DESPRÉS ENS HAVÍEM DE MOURE PERQUÈ EREN PATATES RECOLLIDES PER ANAR A LA FÀBRICA, A LA BOTIGA… 
FOTOS DANSA


COM PODEM FER PATATES XIP CASOLANES?

DESPRÉS D'ESBRINAR QUE LES PATATES XIP LES HAVIA INVENTAT EL CUINER D' UN RESTAURANT QUE VOLIA FER LES PATATES MÉS FINES DEL MÓN PER UN CLIENT MOLT PRIMMIRAT, VOLÍEM SABER SI PODRÍEM FER PATATES XIP A CASA. 
MENTRE ESTÀVEM INVESTIGANT OFICIS, VAM PENSAR QUE BUSCAR UN CUINER O UNA CUINERA QUE ENS VISITÉS I ENS HO EXPLIQUÉS SERIA UNA BONA IDEA! 

LA NOSTRA CUINERA!

HEM DESCOBERT QUE ES NECESSITA UNA MANDOLINA PER TALLAR BEN FINES LES PATATES I PODER  FER PATATES XIP. SI NO EN TENIM ES POT FER SERVIR UN BON GANIVET QUE AJUDI A TALLAR-LES MOLT I MOLT FINES. TAMBÉ ENS FA FALTA UNA PAELLA AMB MOLT OLI I BEN CALENT. FINALMENT, UN POLSIM DE SAL FARÀ QUE TINGUEM UNES SABOROSES PATATES XIP CASOLANES! AH! I RECORDEU QUE SEMPRE NECESSITAREM UN ADULT QUE ENS AJUDI!


MENTRESTANT, A L'AULA TAMBÉ ANÀVEM FENT ACTIVITATS PER RECOLLIR TOT EL QUE ANÀVEM DESCOBRINT.
LA PATATAFESTA!!!


ELS TIGRES HEM POGUT GAUDIR D'UNES BONES PATATES XIP DE COLLITA PRÒPIA A L'ESCOLA I LES HEM VOLGUT COMPARTIR AMB ELS POLLETS DE P3 I ELS ESQUIMALS DE P5: ELS NOSTRES BONS AMICS!!!
1 comentari:

  1. Moltes felicitats a tots els TIGRES, a la Laia gran i a la Marga per tan bona collita!
    Mmmmmm... tot estava boníssim: maduixes, enciam i patates xip!!
    Ahhhh! i també, moltes gràcies a la mare del Jorge que ens va fer unes xips per llapar-se els dits :-)

    PETONS DE TIGRE.....GRRRRRRRRRRRRRRRRR VICTOR !!!

    ResponElimina